Observant la Nebulosa del Vel.

El Telescopi Espacial Hubble va fotografiar tres regions de la magnifica Nebulosa del Vel, restes de l’explosió d’una supernova. Aquesta nebulosa és un dels romanents més espectaculars d’una supernova. La seva grandària abraça aproximadament uns 3 graus en el cel nocturn, que correspon a unes 6 llunes plunes.

La Nebulosa del Vel, és un romanent de supernova que serveix per estudiar la física d’altres explosions estel·lars localitzades en la nostra galàxia, donades les seves grans dimensions.

Aquesta nebulosa, està situada dins de la constel·lació de Gygnus a una distància de 1.500 anys llum de la Terra.

Una supernova en el moment de la seva explosió allibera tanta llum que pot arribar a eclipsar la resta d’estrelles de la galàxia. L’estrella al explotar genera una bombolla enorme de “runa estel·lar”. Aquest romanent pot ser visible durant molt de temps, fins que s’esvaeix. Els científics han calculat que aquesta explosió va succeir entre 5.000 y 10.000 anys enrera.

Encara que de promig només hi ha una supernova en una galàxia com la nostra cada 100 anys, aquestes explosions son les responsables de formar tots els elements químics pesants, més pesants que el  ferro, així com de ser els principals productors d’oxigen del Univers. Altres elements que és formen en aquestes explosions, poden ser el coure, mercuri, or o el plom.

Aquests romanents de supernoves es barregen amb altres núvols de gas i pols de la nostra galàxiai, d’aquesta  manera poden començar a formar una altre generació d’estrelles amb possibles planetes.

nebulosa-del-vel.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Octubre 6, 2007 1:37 pm

    […] 8 Agost 2007. Observant la Nebulosa del Vel.  […]

Deixa un comentari