Estrelles contaminades per planetes.

Per què les estrelles que hostatgen planetes tenen més ferro ?. És l’abundor dels metalls el que afavoreix la formació dels planetes, o son els mateixos planetes els que contaminen la formació de l’estrella ?. Un equip d’astrònoms ha estudiat estrelles gegants vermelles orbitades per planetes i, l’evidència suggereix que son els planetes els responsables d’aquesta contaminació estel·lar.

Pocs anys després del descobriment del primer exoplaneta, on va quedar clar que aquests és troben preferentment al voltatn d’estrelles riques en ferro. Les estrelles que hostatgen planetes son en promig quasi dues vegades més riques en ferro, que les estrelles sense sistema planetari.

Un equip d’astrònoms després d’estudiar catorze estrelles gegants vermelles, varen detectar que la distribució de metalls era diferent a la d’estrelles normals que també tenen planetes.

“Hem trobat que les estrelles evolucionades no son riques en metalls, encara que tinguin planetes”, va comentar Luca Pasquini autor d’aquest estudi, “per tan, les anomalies que és troben en les estrelles que contenen planetes, semblen desapareixer quan envelleixen i s’inflen”.

Una possible resposta a aquestes anomalies, serien les diferències en les grandàries de les zones convectives de les estrelles. Aquestes zones per sota de la superfície solar, és on el gas està practicament bullint i les bombolles de gas calent s’eleven a velocitats properes al so. Això fa que el gas es barregi completament.

En el Sol, aquesta regió (zona convectiva) representa tan sols el 2% de la massa de l’estrella, però en les gegants vermelles la zona convectiva és enorme, arribant a una massa 35 vegades major. Això significa que el material contaminant estaria 35 vegades més diluït en una gegant vermella, que en una estrella tipus solar.

estrelles-contaminade.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 24, 2007 10:30 pm

    […] 7 Agost 2007. Estrelles contaminades per planetes  […]

Deixa un comentari