Cràters d’impacte a Tyrrhena Terra.

La Càmera d’Alta Resolució Estèreo (HRSC) a bord de la sonda europea Mars Express, ha obtingut unes imatges d’alta resolució de la regió de Tyrrhena Terra al planeta mart.

Aquesta imatge va ser presa el passat 10 de maig, en una regió centrada a 18º de latitud sud i 99º de longitud est, mentre feia l’òrbita 4.294 al voltant del planeta, amb una resolució de aproximadament  15 metres per píxel.

El Sol il·lumina aquesta regió des del sud-oest. Tyrrhena Terra forma part de la “regió de les terres altes”, fortament crateritzades. Aquesta zona està situada cap el nord d’Hellas Planitia, la depressió d’impacte meteòric més gran de Mart. En aquesta imatge tridimensional podem observar tres cràters meteòrics, situats en el límit oriental de Tyrrhena Terra i Hesperia Planum.

El cràter principal de la imatge, te uns 35 quilòmetres de diàmetre i uns 1.000 metres de profunditat. El perímetre d’aquest cràter està elevat uns 400 metres per sobre de les planes circumdants.

El cràter està envoltat per multitud d’estrats de material expulsat durant l’impacte. Aquests estrats s’anomenen “mantes expulsades”, que arriben fins una distància de 50 quilòmetres al voltant del cràter.

Per sobre d’aquest cràter, hi ha un segon cràter d’uns 18 quilòmetres de diàmetre amb una profunditat d’uns 750 metres, ens trobem segurament amb una formació de doble cràter d’origen meteòric.

tyrrhena-terra.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 26, 2007 8:06 pm

    […] 4 Agost 2007.  Cràters d’impacte a Tyrrhena Terra. […]

Deixa un comentari