Perseides 2007.

Quan un meteorit entra a l’atmosfera s’està movent molt de pressa, a una velocitat d’uns 30 quilòmetres per segon. Com que és mou tan ràpid, el material metàl·lic que el constitueix s’escalfa per la fricció amb l’atmosfera terrestre. El calor el posa incandescent i el gasifica, d’aquesta manera la incandescència fa que el meteor sigui visible a ull nu, malgrat la seva petitesa i la gran altura on és produeix l’encesa atmosfèrica.(normalment a 80 quilòmetres o més.)

perseida1.jpg

La Pluja d’estrelles de les Perseides, o com també son conegudes “les llagrimes de Sant Llorenç”, han sigut una de les més emocionants i dinàmiques durant els anys 90, amb “tempestes” importants els anys 90 i 91. Les partícules resposables estan associades al cometa progenitor 109P/Swift-Tuttle del últim periheli l’any 1992. Aquest cometa te un període orbital d’uns 130 anys, amb la qual cosa actualment s’està dirigint cap el Sistema Solar exterior.

Aquest any les millors nits per observar aquesta “pluja”, varien entre els dies 17 de juliol al 24 d’agost, amb un màxim previst per la matinada del dia 13 d’agost (nit del diumenge 12 al dilluns 13), mirant en direcció nord-est, a mitj a alçada entre l’horitzó i el pun més alt del cel, just en la contel·lació de Perseus. A més aquest any, no tindrem la Lluna que ens pugui molestar amb la seva llum.

L’observació de les Perseides, estarà acompanyada de la presència d’una “estrella vermella”, per sota de la radiant meteòrica, és tracta del planeta Mart.

Si disposem d’un telescopi podrem observar el petit disc del planeta amb tan sols 7,50″ de diàmetre aparent, penseu que Júpiter aquests mateixos dies te una grandària aparent d’uns 40″. És a dir, encara que no puguem observar els principals detalls de la seva superfície, podrem imaginar-nos la bateria de sondes i robots treballant en aquest misteriós planeta.

Parlant de Mart, us recordem que la NASA ahir va fer el  llançament de la nova missió Phoenix Lander. Aquesta sonda te prevista la seva arribada a Mart a finals de la primavera del 2008, a la plana àrtica del planeta vermell.

Amb tot aixó ja haurem arribat a la matinada del dilluns 13, a partir de la una de la matinada (depenen dels obstacles: edificis, arbres o muntanyes) podrem observar la constel·lació de Perseus, cap el nord-est. Seria interessant estar còmodes amb alguna butaca o gandula, i disposar de begudes per mantenir-nos desperts. És preveu el màxim d’activitat entre les 5h i les 7h 30 m T.U. (Temps Universal, cal afegir dues hores per convertir a Temps civil)

skymap_north.jpg

Podem aprofitar l’observació de la pluja de les Perseides de moltes maneres: traçant dins d’un planistel les trajectòries dels meteorits, fent fotografies amb càmeres amb objectius de gran camp amb diverses exposicions (tot dependrà de la llum ambient del lloc d’observació), podem contar el nombre de meteorits repartint-nos les zones del cel amb diversa gent, o senzillament gaudint d’aquest interessant espectacle còsmic.

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 8, 2007 6:55 pm

    […] 5 Agost 2007. Persèides 2007.  […]

Deixa un comentari