WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 04:36:54' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Tornado de pols a Hellas Planitia.

Aquesta imatge pressa per la càmera Hirise de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA, ens mostra una part de Hellas Planitia, una depressió d’impacte meteòric al sud de Reull Vallis. Fruit de la casualitat mentre HiRISE fotografiava aquesta zona, va enregistrar un petit tornado el qual el podem observar verticalment.

Aquests petits tornados és formen quan la temperatura de l’atmosfera arra de terra està més calenta que hi ha per sobre de la superfície. Aquest aire augmenta les condicions per formar un vòrtex, que a la vegada aspirarà més aire càlid. Si el vòrtex és prou gran alçarà la pols de la superfície, formant un petit tornado.

Els tornados de pols és formen generalment a la tarda, per tal de que la llum solar pugui escalfar suficientment la superfície. Aquesta imatge és va capturar a l’hora local de Mart de les 15h 08m.

El material brillant és la pols de dins del vòrtex, també podem observar l’ombra feta pel mateix tornado de pols. El diàmetre d’aquest tornado és d’uns 200 metres, però la part que toca al terra deu ser més petita. Basat en la llargada de l’ombra podem suposar que l’alçada del mateix és d’uns 500 metres.

tornado-a-hellas.jpg

Per més informació, polseu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. » INDEX. Setembre 24, 2007 10:31 pm

    […] 27 Juliol 2007. Tornado de pols a Hellas Planitia.  […]

  2. […] La Phoenix Mars lander de la NASA, ha fotografiat uns petits tornados de pols, viatjant a través de la plana àrtica del planeta Mart, davant del lànder, denotant uns canvis de pressió atmosfèrica. […]

Deixa un comentari