WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 02:07:32' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Satèl·lits de raig X, descobreixen les col·lisions més grans del Univers.

Dos satèl·lits de raig X han estat estudiant una de les col·lisions de galàxies més grans del Univers. En aquest cas, és tracta de les galàxies del cúmul Abell 576, observades per l’Observatori de Raig X Chandra de la NASA, i per l’Observatori de Raig  X Newton XMM de l’ESA (Agencia Espacial Europea). Els investigadors han detectat una diferència clara en la velocitat del gas, entre diferents parts d’aquest cúmul.

És coneixen les condicions per que el gas és mogui a grans velocitats. Però resulta que el gas d’aques cúmul de galàxies, està molt fred segons els estàndards astronòmics, a només 50 milions de graus C., per aquest motiu caldria una temperatura de com a mínim el doble per aconseguir aquelles velocitats.

Per respondre aquest misteri, els investigadors creuen que tot respon a la perspectiva de la visió d’aquest cúmul. Estem veient Abell 576 dirigir-se cap amunt. Des de el nostre punt de vista, estem veitn un cúmul directament darerra d’un altre.

Els núvols freds del gas, estan dins de cada cúmul que han sobreviscut a la col·lisió inicial, però ara s’estan concentrant per convertir-se en un gran núvol.

La imatge òptica capturada des del Magallan i el Telescopi Espacial Hubble, ens mostra les galàxies en colors taronja i blanc dins del fons galàctic. El gas calent, conté la majoria de la materia normal del cúmul. L radiació X capturada per el Chandra en forma de gas calent, és mostra de color rosat. L’estructura de la lent gravitacional, on és defonrmen les imatges de fons com a conseqüència de la massa del cúmul, és dominada per la matèria negra (en color blau). Arran d’això, podem observar clarament la separiació entre la matèria fosca i la normal.

abell-576.jpg

Per més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 30, 2007 11:15 pm

    […] 21 Juliol 2007. Satèl·lits de raigs X, descobreixen les col·lisions més grans del Univers.  […]

Deixa un comentari