WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 02:18:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Caronte, una maquina de gel.

Només uns mesos després de la descoberta de guèisers de gel a Enceladus, una lluna de Saturn, el mateix procés es descobreix en un altre indret del Sistema Solar.

Els astrònoms pensen que han trobat un fenomen similar en un dels llocs més allunyats del Sistema Solar, a Caronte el co-planeta de Plutó.

La descoberta s’ha fet utilitzant el sistema d’òptica adaptativa del Observatori Astrònomic Gemini, situat al cim del volcà Mauna Kea a Hawaii. El telescopi ha observat grans dipòsits d’hidrats d’amoniac i de cristalls d’aigua, que s’estenen per sobre la superfície glacial d’aquest objecte.

Els científics pensen que aquests  materials provenen de sota la superfície de Caronte com a conseqüència d’una ejecció del subsol. Aquest procés podria incorporar una capa suplementària d’un mil·límetre de gruix cada 100.000 anys.

Els descobridors creuen que aquest procés dinàmic no te res a veure amb la formació del “gel primordial” que és va formar en el origen del Sistema Solar, ja que aquest te una aparença més cristal·lina, així com d’haver-se format últimament.

El següent pas, serà intentar examinar si altres cossos semblants del cinturó de Kuiper, com Quoar o Orcus, també tenen les mateixes característiques.

Naturalment la millor prova d’aquest descobriment, el tindrem quan arribi al sistema Plutó-Caronte la sonda de la NASA New Horizon, encara que per aixó caldrà esperar al 2015.

charon_ice.jpg

Si voleu més informació, polseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Agost 18, 2007 5:14 pm

    […] 20 Juliol 2007. Caronte, una maquina de gel.  […]

Deixa un comentari