WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 00:48:08' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La nebulosa del Bumerang.

El Telescopi Espacial Hubble, ha capturat aquesta espectacular imatge de la Nebulosa del Bumerang, amb la Advanced Camera For Surveys. Aquest núvol que reflexa la pols i el gas de la seva estrella central, disposa de dos lòbuls gairebé simètrics (també anomenats cons).

Durant els últims 1.500 anys, la massa equivalent a una vegada i mitja la del Sol ha estat expulsada cap enfora, en un procés conegut com a sortida bipolar. Amb aquesta imatge el Hubble ha resolt detalls invisbles des dels telescopis terrestres.

Els astrònoms encara  no disposen d’una explicació prou convincent per interpretar la sortida bipolar. Una possible explicació, seria que disposés d’un anell de matèria que al girar al voltant de l’equador de l’estrella expulses cap enfora aquest material.

Una altre possibilitat seria que els mateixos camps magnètics, fossin els resposables de provocar aquest doble lòbul de la nebulosa.

Les sortides bipolars poden ocórrer tan en estrelles joves (protoestrelles), com en estrelles velles que s’acosten al final de la seva vida.

És creu que l’estrella central de la Nebulosa del Bumerang, és una gegant vermella, cada lòbul de la nebulosa te unes dimensions aproximades d’un any llum, és a dir la grandària d’aquesta nebulosa és quasi be la meitat de la distància que separa el Sol, de l’estrella més propera: Alfa Centauri, que és de 4 anys llum.

bumerang.jpg

Per més informació, polseu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari