Constàncies tectòniques a Aeolis Mensae.

La Càmera Estèreo d’Alta Resolució (HRSC) a bord de la sonda Mars Express de l’Agencia Espacial Europea (ESA), ha proporcionat fotografies d’alta resolució de la regió Aeolis Mensae.  Aquesta zona, és ben coneguda per les seves erosions causades pel vent, és una zona de transició tectònica caracteritzada per unes valls amb unes “incisions lineals” inexplicables.

Il·luminada pel Sol des de l’oest, les imatges d’alta resolució (aproximadament 13 metres per píxel), fotografiades els dies 26 i 29 de març de 2007 ens mostren una zona de Mart situada aproximadament a 6º de latitiud sud i 145º de longitud est.

La morfologia del terreny, que és a prop de la regió volcànica d’Elysium, es caracteritza per una zona de transició extensa anomenada “límit global de dicotomia d’escorça”, que separa les terres altes del sud, de les terres baixes del nord.

Aeolis Mensae està situat en la frontera entre les planes del nord i les terres altes del sud, indicades en la zona de transició. L’àrea mostrada en el mosaic de la imatge és precisament la zona indicada anteriorment. Entre les terres altes i les planes hi ha una diferència mitjana d’aproximadament 3.000 metres.L’origen d’aquesta dicotomia és encara un misteri a resoldre.

Aquestes valls tenen uns 2.500 metres de profunditat en la part de la regió nord, en aquesta zona podem observar un relleu lineal en les bases de les valls. Aquestes senyals morfològiques podrien indicar un origen glacial degut a la semblança amb  models semblants de la Terra, però les estructures en forma octogonal podrien ser d’una erosió provocada pel vent.

Els científics creuen que les valls, al estar a prop de la zona de transició entre les terres altes del sud i les planes del nord (el límit de dicotomia d’escorça), és van poder originar com a conseqüència de l’activitat tectònica.

aeolis-mensae.jpg

Per més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 30, 2007 11:15 pm

    […] 10 Juliol 2007. Constàncies tectòniques a Aeolis Mensae.  […]

Deixa un comentari