Valls i cràters d’Elysium Fossae.

Aquesta imatge reduïda, cobreix una porció d’Elysium Fossae, una regió plena de barrancs que s’estén al nord-est del volcà gegantí Mons Elysium.

És poden observar les característiques marques tectòniques relacionades amb el vulcanisme, així com amb els enigmàtics rastres de l’aigua líquida. El cràter de la part inferior de la imatge, te origen per enfondrament del mateix terreny, i no pas degut a un impacte meteòric. En el cas que així fos, hi hauria gran quantitat de material ejectat del interior del cràter cap enfora.

En general aquesta imatge demostra que aquesta zona, te moltes similituds orogràfiques amb d’altres regions de Mart amb grans volcans. El material visible més prodund sembla ser d’origen de colades volcàniques que produeixen els voluminosos estrats. Damunt d’aquests estrats s’ha anat acumulant la pols arossegada pel vent. Com a curiositat, en algunes àrees (especialment en la part nord de la imatge sencera) hi ha estrats més prims, més durs, més resistens a l’erosió, que estan per damunt de l’estrat original. Aquests estrats resistents semblen que siguin massa prims per ser colades volcàniques, poden indicar algun altre procés geològic que hagi endurit aquestes zones tan primes.

La imatge esta capturada amb la càmera HiRISE de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, el dia 6 de juny de 2007, des d’una alçada de 289 quilòmetres, quan a Mart eren les 14h 59m hora local, amb el Sol situat a 23º d’alçada per sobre l’horitzó.

elysium-fossae.jpg

Per més informació, polseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:11 pm

    […] 7 Juliol 2007. Valls i cràters d’Elysium Fossae.  […]

Deixa un comentari