WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 00:09:28' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La Ferradura Còsmica, un anell d’Einstein gairebé complert.

Si el que volem és observar els objectes més allunyats de l’univers, segurament que un telescopi convencional no ens servirà. Necessitarem aprofitar l’ajut d’una galàxia massiva per augmentar la llum, com si és tractés d’una lent gravitacional.

Un equip d’astrònoms europeus han trobat una d’aquestes lents, en concret un objecte anomenat lent d’Einstein, on la lent i la galàxia tenen la mateixa grandària aparentment. A causa d’aquesta forma única, s’anomena aquesta lent com a la Ferradura Còsmica.

La descoberta va ser feta per una dotzena d’astrònoms de diferents universitats europees, des d’Anglaterra fins a Rússia. L’article publicat al Astrophysics Journal, s’anomena “Discovery of Einstein Rind around a Giant Luminous Red Galaxy”.

Dins d’una amplia recerca d’objectes celestes a través del Sloan Digital Sky Survey, una complerta xarxa de telescopis robòtics, han catalogat un 25% del cel, amb uns 100 milions d’objectes. Així doncs, és lògic que els astrònoms facin descobriments, alguns tan interessants com la Ferradura Còsmica.

Una vegada detectat aquest objecte, s’ha fet un seguiment amb el telescopi Isaac Newton de 2,5 metres de diàmetre de La Palma (Espanya), així com també amb el telescopi BTA de 6 metres de Rússia. Això ha donat una imatge detallada, així com una informació espectral per determinar els seus components químics.

Si observem la imatge, veurem una galàxia esfèrica vermella envoltada gairebé per un anell blau. En realitat és una galàxia relativament pròxima situada a 4.600 milions d’anys llum de nosaltres, mentre que la galàxia més distant ho està a 10.900 milions d’anys llum.

La casualitat fa que la falàxia distant, la lent gravitatòria i la Terra estiguin situats en línia recta. La lent és una galàxia vermella extremadament massiva, ja que conté aproximadament uns 5 bilions de masses solars, cal tenir present per poder comparar que la nostra galàxia, la Via Làctia te una massa equivalent a 580.000 milions de masses solars.

Encara que el més interessant no és la lent gravitatòria, si no la galàxia que hi ha darrera. Una galàxia situada a 10.900 milions d’anys llum, és a dir formada quan l’univers tenia menys de 3.000 milions d’anys.

Aquesta descoberta pot donar proves, de com era aquell univers primigeni, en concret de les seves primeres estrelles.

ferradura-cosmica.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 23, 2007 3:15 pm

    […] 23 Juny 2007. La Ferradura Còsmica, una anell d’Einstein gairebé complert.  […]

Deixa un comentari