Les ones de xoc d’una supernova.

Les supernoves són les morts explosives de les estrelles més massives de l’univers. Aquest final, provoca que aquestes cristures volàtils desplacin tones d’ones energètiques al cosmos, destruint molta dela pols que els envolta.

Aquesta combinació d’imatges en fals color del Telescopi Espacial Spitzer i del Observatori de Raig X Chandra de la NASA, ens monstren el romanent d’una explosió on podem observar una “closca” de gas de color rosada, anomenada N132D. El color rosat és la regió fronterera entre les ones de xoc d’alta energia resultant de l’explosió i la zona on hi ha una major densitat de pols.

En el fons, les molècules orgàniques petites anomenades hidrocarburs aromàtiques policiclis és mostren en color verd. La zona de de l’esquerra de color blau, és el fons de la nostra galàxia.

 

N132D està situada a 163.000 anys llum de nosaltres, dins de la galàxia nana el Gran Núvol de Magallaes, una galàxia satèl·lit de la Via Làctia.

 En aquesta imatge, la llum infraroja de 4,5 microns correspon al color blau, els 8 microns al color verd i els 24 a la llum vermella. La Llum de la regió de raia X, correspon al color porpra.

n132d.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Novembre 4, 2007 2:12 pm

    […] 21 Juny 2007. Les ones de xoc d’una supernova.  […]

Deixa un comentari