Observada la matèria a velocitat propera a la llum.

Utilitzant un telescopi robòtic de l’Observatori Astronòmic de la Silla (ESO) a Xile, els astrònoms han pogut mesurar per primera vegada les explosions de raig gamma. Aquest material està viatjant a l’extraordinària velocitat de més d’un 99,999% de la velocitat de la llum, el màxim de velocitat que pot haver a l’univers.

Els esclats de raig gamma (GRBs) són unes fortes explosions que ocorren en galàxies distants, que indiquen sovint la mort d’una estrella. Són tan brillants que, per un breu moment, gairebé igualen la lluminositat de l’Univers sencer. La seva durada està entre un segon a uns quants minuts. Els astrònoms han sabut durant molt de temps que, per emetre aquesta increïble potència, el material emes cal que viatgi a una velocitat comparable a la de la llum, és a dir uns 300.000 quilòmetres per segon.

Aquestes potents explosions passen sempre desapercebudes per els nostres ulls, per tan el seu descobriment depèn dels satèl·lits artificials. La mateixa col·lisió de raig gamma amb el gas circumdant genera un resplendor visible en la radiació òptica i del infraroig proper, que pot emetre durant algunes setmanes.

Una varietat de telescopis robotitzats, és va construir per tal de poder capturar aquestes emissions. En aquest cas, entre el 18 d’abril i el 7 de juny de 2006 el satèl·lit Swift de la NASA, va detectar dos esclats de raig gamma molt brillants. En qüestió de pocs segons, la seva posició era emesa al telescopi REM que començava a observar automaticament els dos camps GRB, detectant el resplendor en el infraroig proper, controlant l’evolució de la seva lluminositat amb la funció de temps.

En aquesta imatge podem observar el telescopi Rapid Eye Mount (REM) de 0,6 metres de diàmetre de l’ESO, al Observatori Astronòmic de la Silla a Xile, dedicat al seguiment d’explosions de raig gamma.

rem.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Agost 18, 2007 5:15 pm

    […] 15 Juny 2007. Observada la matèria a velocitat propera a la llum.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.