L’ona radiofònica misteriosa de Tità.

La detecció provisional d’ones radiofòniques de baixa freqüència a la lluna glacial de Saturn, Tità, podria indicar la presència d’un oceà subterrani d’aigua líquida, segons revela un últim estudi. Si fos així, seria una bona noticia per les possibilitats de trobar vida per sota de la superfície d’aquest misteriós satèl·lit.

És creu que la crosta de la superfície de Tità es deu en força mesura al contingut de gel d’aigua mantingut per sobre de la roca, a una temperatura de -178º Celsius. Els models teòrics siggereixen que l’aigua rica amb components d’amoníac podria quedar líquida, formant potser aquest oceà globlal.

La senyal de ràdio que va detectar aquest possible oceà, estava sintonitzada en una gamma molt estreta de freqüència, al voltant dels 36 Hertz. L’equip de ràdio de la sonda Huygens és va adonar al cap d’unes hores d’aquest fet al cap d’unes hores després del descens i des de llavors s’ha treballat per entendre el seu origen.

De totes maneres cal tenir present que els investigadors, estan força confosos per alguns aspectes de la senyal, ja que hi ha certs detalls que suposen un trencaclosques: la intensitat de la mateixa senyal, la possibilitat de que alguns instruments de la sonda, poguessin vibrar a 36 Hertzm per produir la senyal, encara que no és gaire probable degut a la baixa temperatura de Tità.

El Permittivity Waves and Altimetry (PWA) és el sensor d’estructures atmosfèriques de la sonda Huygens, que va detectar la freqüència en arribar a la baixa atmosfera de Tità durant el seu descens.

Segons en Jean-Pierre Lebreton, científic del projecte Huygens de l’ESA, “mesurar la electricitat atmosfèrica és una cosa realment nova i emocionant, podríem enviar instruments com aquests a Mart, o als planetes gegants, però sobretot a Venus, per tal d’estudiar com és comporta aquesta electricitat en aquests cossos planetaris”.

L’equip del PWA espera poder donar més informació i resultats properament sobre aquesta investigació.

tita3.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 22, 2007 11:36 am

    […] 14 Juny 2007. L’ona radiofònica misteriosa de Tità.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently