M-81 en multitud de longituds d’ona.

Aquesta bonica galàxia que s’inclina en un angle oblic, ens proporciona una “vista d’ull d’ocell”, observant amb claretat la perfecta estructura espiral. Aquesta galàxia és similar a la nostre Via Làctia, però amb aquesta visió tan favorable ens proporciona una imatge on podem apreciar la típica arquitectura de les galàxies espirals.

M-81 pot estar patint la sobreintensitat de formació d’estrelles al llarg dels seus braços, com a conseqüència de les interaccions gravitatòries ocorregudes al llarg dels últims 300 milions d’anys, amb les seves galàxies veïnes NGC 3077 i la galàxia irregular M-82.

M-81 és una de les gàlaxies més brillants que podem observar des de la Terra. Està situada en la constel·lació de l’Òssa Major. Amb una magnitud aparent de 6,8 està just en el límit de visibilitat a ull nu. La seva grandària aparent, és semblant al de la Lluna Plena.

Aquesta fotografia és una combinació d’imatges del Telescopi Espacial Hubble, del Telescopi Espacial Spitzer (infraroig) i del Galaxy Evolution Explorer (GALEX). Les dades que proporciona el GALEX és situen en la longitud d’ona ultraviolada (dels 135 als 175 nanómetres), les dades infraroges del Spitzer és centraven en el detector IRAC (8 microns) i les del Hubble responien a la regió de llum blava del espectre visible.

m-81.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 12, 2007 5:36 pm

    […] 12 Juny 2007. M-81 en multitud de longituds d’ona.  […]

Deixa un comentari