Analitzant les substàncies de l’atmosfera de Tità.

Els científics planetaris estan més a prop d’entendre la composició de la pols de l’atmosfera de Tità, el satèl·lit més gran de Saturn. Un programa de recerca de prop de deu anys, ha intentat reproduir en laboratoris terrestres la pols “única” de Tità, aquests components en forma d’aerosols en proporcionat uns resultats inapreciables.

Els aerosols són partícules sòlides petites que floten en l’aire. A la Terra, s’associen a contaminants de la mateixa atmosfera. En canvi a Tità aquests components hi són de manera natural i en grans quantitats, emmascarant la seva superfície des de l’espai.

Per analitzar aquestes  partícules, la sonda Huygens va escalfar  aquestes  mostres a 600º C, per vaporitzar-les  en fragments volàtils. Aquesta tècnica, coneguda com a piròlisi, la va crear el Aerosol Collector and Pyrolyzer (ACP). Els gasos resultants és passaven llavors al Gas Chromatograph Mass Spectrometer (GCMS) pel corresponent anàlisi.

Els resultats del GCMS varen donar una llista de components químics,  que els científics poden obtenir d’aquesta manera les partícules associades a aquests aerosols.

Aquestes conclusions poden mostrar una coincidència amb les previsions que els científics francesos, ja varen pronosticar fa deu anys, basant-se amb models informàtics anomenats “tholins”.

Els tholins són subtàncies complexes riques en nitrògens, que és poden formar en un laboratori quan la radiació ultraviolada,  o els electrons reaccionen amb molècules més simples com el metà o età. L’atmosfera de Tità rica en metà, facilita la formació d’aquestes subtàncies on cauen a la superfície i continuen reaccionant amb altres àtoms i molècules.

Aquesta imatge en color natural de l’atmosfera de Tità, ens mostra un lloc actiu on les molècules de metà estan sent trencades per la llum ultraviolada del Sol, d’aquesta manera els seus productes és combinen per formar compostos com l’età o acetilè.

Més a baix l’atmosfera en forma de calima és converteix en una boira de molècules orgàniques complexes que cobreix totalment el satèl·lit. Aquesta calima gruixuda de tonalitat taronja, absorbeix la llum solar visible, permeten que només un 10 per cent arribi a la seva superfície.

atmosfera-tita.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari