La càmera HiRISE ens mostra 1200 imatges de Mart.

Qualsevol persona connectada a internet podrà observar milers de fotografies del planeta Mart, en multitud de formats i definicions, Les últimes a incorporar en aquesta llarga llista, són les imatges de la càmera HiRISE de la NASA.

La Universitat d’Arizona (Estats Units)és la responsable de la gestió de les imatges que arriben de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, aquests dies a alliberat la que corresponia al número 1.200 del Sistema de Dades Planetaries, un arxiu que en conjunt conté 1,7 terabytes de memória, certament una biblioteca de dades enorme.

“Aquestes dades, contenen centenars de descobertes importants al voltant del planeta Mart, ens comentava el cap de recerca de la HiRISE, l’Alfred Mc Ewen del Lunar and Planetary Laboratory, “ara només ens cal temps per poder-les trobar”.

La càmera HiRISE pren imatges amb amplades de 6 quilòmetres, mentre la sonda viatja a uns 13.000 quilòmetres per hora, amb unes alçades per sobre de la superfície marciana. Durant els propers 18 mesos la HiRISE recollirà milers de fotografies en color, blanc i negre i en format estèreo de la superfície de Mart, resolent detalls de fins a un metre de grandària.

La imatge que observem correspon a Utopia Planitia, una regió de les “terres baixes” del nord, on podia haver hagut un oceà antigament.

Els forats, escletxes i polígons d’Utopia provenen d’una formació de la combinació de les variacions de temperatures d’un terreny ric en gel, una sublimació d’aquest gel i un esfondrament conseqüentment del terreny subsuperficial.

hirise-1200.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 30, 2007 11:16 pm

    […] 9 Juny 2007. La càmera HiRISE ens mostra 1200 imatges de Mart. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.