FUSE investiga un xoc de titans.

Astrònoms americans utilitzant el telescopi Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer (FUSE) de la NASA, han determinat per primera vegada les propietats d’un rar i extremadament massiu sistema estel·lar binari.

Conegut com LH54-425, la parella d’estrelles està situada dins d’una brillant nebulosa d’hidrogen anomenada N51, aquesta nebulosa ubicada en la galàxia satèl·lit de la Via Làctia, el Gran Núvol de Magallaes està il·luminada per multitud d’estrelles acabades de nèixer. El sistema estel·lar binari consisteix en dues estrelles del tipus espectral O, de les més massives i lluminoses de l’univers.

Les dades espectrogràfiques obtingudes per l’astrònom Stephen Williams amb el telescopi de 1,5 metres de l’Observatori Interamerica de Cerro Tololo a Xile, mostren que la parella està formada per dues estrelles, 62 i 37 vegades més massives que el Sol.

“Les dues estrelles estan molt pròximes entre si, al voltant d’una sexta part d’una Unitat Astrònomica (UA distància Terra Sol) ambdues estrelles orbiten a l’entorn d’un centre de masses comú cada  2,25 dies” ha comentat l’astrònom William Douglas Gies de la Georgia State University. Amb una massa combinada de 100 masses solars, és el sistema binari més extrem conegut. Aquestes estrelles fa tan sols tres milions d’anys que és varen formar.

L’estrella major està expulsant material a un promig de 500 milions de tones per segon (unes 400 vegades més del que ho fa el Sol), a una velocitat de 9,2 milions de quilòmetres per hora. Mentre que la més petita ho fa en una proporció d’una desena part.

És possible que les estrelles acabin fusinonant-se en un futur, en que podria acabar generant una estrella extremadament massiva, semblant a Eta Carinae, una de les més massives i brillants de la Via Làctia, que és sospita te una massa 100 vegades la del Sol. En tot cas, aquest desenllaç el sambrem en el proper milió d’anys.

La imatge que observem, és una concepció artística de com pot ser el sistema LH54-254. Els forts vents estel·lars de l’estrella més massiva, estant interaccionant amb la seva companya.

 lh54.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 14, 2007 12:21 pm

    […] 7 Juny 2007. FUSE investiga un xoc de titáns.  […]

Deixa un comentari