Un descobriment que acosta el límit entre una nana i un planeta gegant.

Les estrelles nanes, són uns objectes que podem classificar a mig camí entre una estrella “normal” i un planeta gegant. A mesura que és descobreixen més nanes i planetes gegants, sorgeix el dubte de on és troba la frontera entre una nana i un planeta gegant.

L’observatori astronòmic Gemini, ha descobert la nana més jove observada fins ara. Està ben bé enmig entre una nana i un gran planeta.

L’objecte en qüestió s’anomena ULAS J0034-00, té una massa al voltant de 15-30 vegades la del planeta Júpiter (el planeta Júpiter s’utilitza normalment com a patró per mesurar altres exoplanetes o petites nanes).

De fet les dopnades les seves dimensions i temperatura de superfície, que està entre els 600-700 graus Kelvin, s’assembla més a una nana marró. És troba només a uns 50 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Cetus, molt més a prop que la majoria d’estrelles que podem observar a ull nu, el motiu evident de no observar-la, és la seva poca brillantor.

El descobriment ha estat anunciat aquests dies a través de la Societat Astronòmica Americana, reunida en assemblea a Honolulu (Hawaii). Per observar aquest astre varen utilitzar el telescopi infraroig del Regne Unit (UKIRT), així com les observacions del espectrògraf infraroig  (GNIRS) de l’Observatori Gemini Sud.

Aquest descobriment ens acosta a determinar realment on està situat el límit entre una estrella nana i un planeta gegant.

ula-j0034-00.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 23, 2007 3:16 pm

    […] 5 Juny 2007. Finestres de l’abisme, les coves de Mart.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.