Astrònoms del Caltech i Berkley descobreixen un nou tipus d’explosions estel·lars.

Els astrònoms coneixen diferents classes d’explosions estel·lars: les supernoves en arribar al final de la vida d’una estrella massiva, explotant o convertint-se en un forat negre; els esclats de raug gamma en les col·lisions estel·lars d’estrelles de neutrons i també en les mateixes supernoves. Les explosions de les noves, com a conseqüència de l’acumulació de material estel·lar en la superfície d’una estrella convencional o nana blanca. Ara però, sembla que s’ha descobert un altre tipus d’explosions, una nova lluminosa vermella.

Aquest esdeveniment explosiu anomenat M850T2006-1 el varen descobrir els astrònoms del Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) i de Berkley, en la galàxia M-85, situada a 49 milions d’anys llum de nosaltres, propera al cúmul galàctic de Virgo. Els astrònoms observaren l’augment de brillantor d’una estrella, no tan brillant com una supernova, però més que una nova. Aquest augment d’intensitat en lloc de tenir una curta durada, va perdurar més lentament amb una lluminositat vermellosa.

Els astrònoms especulen que l’explosió va ocórrer quan dues estrelles ordinàries, dins d’un  mateix sistema binari pateixen un procés anomenat “evoluvió d’embolcall general”.

El refredament posterior al resplendor de l’explosió va motivar que fos massa fosca per observar-lo el telescopi espacial Hubble, però prou brillant dins de l’espectre infraroig per observar-lo amb el telescopi Spitzer.

No hi ha cap dubte de que és tracta d’un nou tipus d’explosió estel·lar, el que ara cal és que els astrofísics puguin aclarir la seva naturalesa.

m-85.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 24, 2007 10:32 pm

    […] 2 Juny 2007.  Astrònoms del Caltech i Berkley descobreixen un nou tipus d’explosions estel·lars. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently