Color a l’aire

L’Observatori Paranal de l’ESO, és un lloc d’investigació líder al món, que gaudeix dels cels més foscos de la Terra. Està situat dins del desert Xilè d’Atacama, lluny de la contaminació lumínica, associada a l’activitat humana.

Paradoxalment, és aquesta extrema foscor, la que permet que el cel s’il·lumini amb aquesta gamma de colors.

La sorprenent llum radiant, visible en aquest cel, és un fenomen anomenat “airglow”, el qual dona una aparença mágica, al ja impressionant cel nocturn. Com indica el seu nom, l’airglow és una intensa brillantor de l’atmosfera, creat en mesura pels àtoms i molècules de l’atmosfera, que és combinen i emeten radiació. Només és visible en regions on el cel és prou fosc, perquè les llums artificials no l’enlluernin.

Aquesta imatge és va enregistrar en la regió del VISTA, un telescopi de recerca que treballa en llum visible i infraroja. El rastre de llums grogues i clares, indiquen la situación del Cerro Paranal, la muntanya situada en el centre de la imatge, on hi ha el Very Large Telescope (VLT), el qual el podem veure en la part superior.

La brillant banda d’estels que forma la nostra familiar galaxia, la Via Làctia, sembla arquejar-se per damunt de la muntanya, absorbint part d’aquest colors atmosfèrics.

potw2007a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.