WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-05-20 19:27:16' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant la Nebulosa del Cranc

La Nebulosa del Cranc, també coneguda com Messier 1, NGC 1952 , o Taurus A, és un dels objectes astronòmics més estudiats del cel. És el romanent d’una explosió de supernova que va ser observada per astrònoms xinesos l’any 1054. Els filaments entrellaçats visibles en aquesta imatge, són les restes de l’estrella que va explotar i que encara segueix expandint-se cap enfora a uns 1.500 quilòmetres per segon.

Encara que no són visibles a simple vista degut als filaments d’heli i hidrogen , que es sobreposen en un primer pla, a l’interior de la nebulosa existeixen dues dèbils estrelles. Una d’elles és la responsable de com veiem la nebulosa avui en dia (és coneix com el Púlsar del Cranc, o CM Tau). Aquest és el petit i dens cos de l’estrella original que va causar la supernova. Ara només té uns 20 quilòmetres de diàmetre i gira al voltant del seu eix a raó de 30 vegades per segon !

L’estrella emet polsos de radiació en totes les longituds d’ona, que van dels raigs gamma, fins a les ones de ràdio. La radiació de l’estrella es tant intensa que està generant una ona de material que està deformant les regions interiors de la nebulosa. Els canvis d’estructura són tan ràpids que els astrònoms poden observar com van evolucionant.

La imatge esta enregistrada amb la càmera Wide Field Imager, instal·lada en el Telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre situat a l’Observatori de La Silla a Xile.

potw1523a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80