WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 04:17:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Raig energètic d’una nana marró.

Fins ara havíem observat raigs de material sortint de l’interior de quasars, estrelles joves, forats negres o d’altres objectes massius. Ara els astrònoms han descobert que fins i tot una estrella nana pot tenir aquest fluid intens de material.

La descoberta és va fer amb el telescopi Very Large, situat a l’Observatori Europeu del Sud (ESO), és tracta de l’estrella nana 2MASS1207-3932. Al voltant d’aquesta nana, hi ha un planeta amb una massa equivalent a 5 vegades la del planeta Júpiter. Aquesta estrella està embolcallada per un disc de gas i pols (disc protoplanetari), com si és tractés d’una estrella jove.

En aquesta imatge, podem representar com aquesta nana marro esta llançant cap l’espai emissions energètiques, com si és tractés d’una estrella jove. Per poder apreciar aquest flux és va utilitzar una nova tècnica anomenada espectro-astrometria, basada en els espectres d’alta resolució UVES del telescopi VLT de l’ESO. Aquesta nova tècnica és va utilitzar degut que amb els mitjans normals,  només és detectava aquestes emissions de les estrelles joves, anomenades T-Tauri les quals s’observen uns potents i energètics raigs de radiació. Amb aquesta nova tècnica s’aconsegueix una resolució de 0,1 segons d’arc, equivalent a observar una moneda de dos euros a una distància de 40 quilòmetres.

La massa d’aquesta nana marró és de tan sols 24 masses de Júpiter. Els raigs energètics i de material s’allunyen de l’estrella fins a 1.000 milions de quilòmetres, a velocitats d’uns quants quilòmetres per segon.

nana-marro.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 30, 2007 11:16 pm

    […] 27 Maig 2007. Raig energètic d’una nana marro.  […]

Deixa un comentari