El Hubble descobreix vents que viatgen a més de quatre milions de quilòmetres per hora, surtin del centre de la nostra galàxia.
En un moment en què els nostres primers ancestres havien dominat recentment el dret a caminar, en el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia es va originar una titánica erupció, on els gasos i d’altres materials van sortir cap a l’exterior a una velocitat de més de quatre milions de quilòmetres per hora.
Ara, més o menys al cap d’uns dos milions d’anys, els astrònoms són els testimonis de les conseqüències d’aquella explosió: onades de núvols de gas que s’enlairen aproximadament a uns 30.000 anys llum per sobre i sota del pla de la nostra galàxia.
Aquesta enorme estructura, va ser descoberta fa uns cinc anys com un resplendor de raigs gamma, en el cel en la dirección del centre galàctic. Les característiques d’aquest globus ja s’havia observat en raigs X i ones de ràdio. Però, els astrònoms necessitaven el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, per mesurar per primera vegada la velocitat i composició d’aquests misteriosos lòbuls. Ara tracten de calcular la massa del material que està situat fora de la nostra galàxia, la qual cosa podría conduir a determinar la causa de l’explosió , situada en diversos escenaris potencials.
Els astrònoms han proposat dos posibles orígens dels lòbuls bipolars: una tempesta ocasionada pel naixement d’estrelles situades en el centre de la Via Làctia, o l’erupció d’un forat negre supermassiu. Tot i que els astrònoms han observat vents gasosos, compostos per fluxos de partícules carregades, que emanen dels nuclis d’altres galàxies , nosaltres les observem com si fossin focs artificials de la nostra galàxia.
“Quan ens fixem en els centres d’altres galàxies, les sortides de material semblen molt més petites perquè les galàxies están molt més lluny”, ha comentat l’Andrew Fox, membre del Space Telescope Science Institute de Baltimore. “Tot i que la regió més propera d’aquests núvols, están situats a uns 25.000 anys llum de nosaltres, tenim un seient de primera fila, per poder-los estudiar en detall. Podem observar la grandària d’aquestes bombolles i mesurar la regió que ocupen a l’espai”.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.
Deixa un comentari