WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 11:31:52' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

MUSE ens mostra la verdadera història que s’amaga darrere una topada galàctica

MUSE, el nou instrument del VLT (Very Large Telescope) de l’ESO, ha proporcionat als investigadors la millor panorámica d’un espectacular accident còsmic. Les noves observacions ens mostren per primera vegada, el moviment del gas a mesura que és arrancat i sonsumit de la galàxia ESO 137-001, a una gran velocitat per un gran cúmul de galàxies. Els resultats són la clau per solucionar un antic misteri; per qué es desactiva la formació estel·lar en els cúmuls galàctics.

L’equip de recerca, dirigit per Michele Fumagalli, membre del Grup d’Astronomia Extragalàctica i de l’Institut de Cosmología Computacional de la Universitat de Durham, han estat dels primers en utilitzat el MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) de l’ESO, instal·lat en el VLT. Observant a ESO 137-001, una galàxia  espiral que és trova a una distancia de 200 milions d’anys llum, en la constel·lació austral de Triangulum Australe, han estat capaços d’obtenir les millors imatges fins ara del moment que estaba succeint en la galàxia , a mesura que és pricipita dins del cúmul de Norma.

MUSE ofereix als astrònoms, no només una imatge, si no que també l’espectre de cada píxel de la imatge. Amb aquest instrument, els investigadors obtenen uns 90.000 espectres cada vegada que observen un objecte, aconseguint un mapa assombrosament detallat dels moviments i altres propietats dels objectes observats.

A ESO 137-001 l’hi estant prenent la seva materia mitjançant un procés anomenat “arrossegament per pressió cinètica” que succeeix quan un objecte és mou a gran velocitat a través d’un líquid o un gas. Un símil podría ser com l’aire que tira enrere el pel d’un gos, quan aquest treu el cap per la finestra d’un vehicle en moviment. En aquest cas, el gas en forma d’una fina capa, forma un enorme núvol calent que envolta al cúmul de galàxies, en el cas que esta caient EO 137-001, a alguns milions de quilòmetres per hora.

La galàxia està perdent la major part del seu gas, el combustible necessari per fabricar la propera generació de joves estrelles blaves. ESO 137-001, està en un medi de transformació galáctica i de ser una galàxia blava, rica en gas, s’està convertint en una galàxia  vermella sense gairebé gas. Els científics creuen que aquest procés ajudarà a resoldre aquest antic enigma científic.

eso1437a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari