WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 13:44:37' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Una roda galàctica brillant en infraroig.

Podria semblar una roda amb radis o fins i tot una arma “Chakram” dels guerrers “Xema” de la sèrie de ciencia ficció de televisió, però en realitat aquesta galaàxia anellada,  un gran lloc de vida estel·lar. Aquesta nova imatge enregistrada pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ens mostra la galàxia NGC 1291. Tot i que la galàxia és força vella, aproximadament uns 12.000 milions d’anys, és caracterítza per un inusual anell on brillen estrelles nounades.

“La resta de la galàxia es força antiga”, ha comentat Kartik Sheth, membre del National Radio Astronomy Observatory de Charlottesville. “Però l’anell exterior es molt jove i ara s’està il·luminant amb les noves estrelles”.

NGC 1291 és trova a uns 33 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació d’Eridanus. Es el que coneixem com una galàxia barrada, ja que la seva regió central està dominada per una llarga barra d’estrelles (en la imatge es trova dins del cercle blau i s’assembla a una lletra “S”).

La barra es va anant formant durant la mateixa evolució de la galàxia. Desplaça el material al seu voltant, forçant estrelles i gas en unes òrbites circulars i d’altres exteriors més allargades. Això genera ressonàncies, regions on el gas es comprimeix i desenvolupa noves regions estel·lars. La nostra pròpia galàxia, la Via Làctia també disposa d’una barra central, encara que no tan important com NGC 1291.

Sheth i els seus col·legues están estudiant la manera com les barres centrals donen forma a l’evolució de les mateixes galàxies . Dins de la recerca anomenada Spitzer Survey of Stellar Structure in Galaxies, o S4G l’equip de recerca ha analitzat les estructures de més de 3.000 galàxies del nostre veïnat galàctic. La galàxia més llunyana d’aquesta recerca és trova a uns 120 milions d’anys llum, molt a prop de nosaltres en termes relatius.

Els astrònoms están documentant les característiques estructurals, incloent-hi les barres. Volen saber quantes galàxies properes disposen d’aquestes estructures, així com les condicions ambientals d’una galàxia poden influir en la formació d’aquestes estructures.

feature14-20_rec.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari