WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 23:05:49' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

L’Observatori Keck ajuda a observar la fusió de galàxies en un univers llunyà.

Un equip internacional d’astrònoms ha obtingut la millor imatge enregistrada fins ara d’una col·lisió entre dues galàxies, que és va produir en una época on l’univers tenia només la meitat de l’edat actual, utilitzant l’Observatori W.M. Keck, així com altres telescopis situats en la superficie terrestre o a l’espai.

Per fer aquesta observació, s’ha utilitzat també una lent gravitacional, una lupa generada per una gran galaxia, que ens mostra detalls que d’altra manera no els podríem observar. Aquests nous detalls corresponen a la galaxia ATLAS J142935.3-002836 i que ha demostrat que és un objecte complex i llunyà, corresponent a un parell de galàxies en col·lisió i amb el sobrenom de les Antenes.

“Mentre que els astrònoms están sovint limitats al poder dels seus telescopis, en alguns casos, la nostra capacitat d’observar detalls el podem augmentar amb les lents naturals generades a l’univers”, ens comenta l’autor principal d’aquesta recerca, l’Hugo Messias, membre de la Universidad de Concepción a Xile, “Einstein va predir en la seva teoría general de la relativitat, que donada una suficient massa, la llum no viatja en línea recta, sinó que es pot inclinar d’una manera similar a la llum refractada per una lent òptica”.

Aquestes leents còsmiques són creades per enormes estructures com les galàxies, o cúmuls de galàxies que desvien la llum dels objectes situats al seu darrera, a causa de la forta gravetat, un efecte anomenat  lent gravitacional. Les propietats de l’augment d’aquest efecte permeten als astrònoms estudiar objectes que no serien visibles d’una altre manera i comparar directament les galàxies locals amb d’altres molt més llunyanes, situades en un temps quan l’univers era molt més jove.

“Aquestes alineacions casuals són molt rares i tendeixen a ser difícils d’identificar”, ha comentat Messies, però, estudis recents han demostrat que mitjançant l’observació en longituds d’ona d’infraroig llunyà i ones mil·limètriques podem ser més eficients en aquests casos.

H-ATLAS J142935.3-002836, és un dels objectes més brillants d’una lent gravitacional en l’infraroig llunyà descobert fins ara, tot i que l’estem veien quan l’univers només tenia la meitat de la seva edat actual.

heic1417a_300_300_s.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari