WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 20:03:24' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble observa un pont espiral de joves estrelles entre dues antigues galàxies.

Els astrònoms utilitzen la nítida visió del Telescopi Espacial Hubble de la NASA per estudiar els intricats detalls dels cúmuls galàctics. A hores d’ara, podien creure que ja ho havien vist tot, però la naturalesa sempre té noves sorpreses.

L’última és una estructura d’uns 100.000 anys llum de longitud, que s’assembla a un collaret de perles trenat en forma de llevataps i que serpenteja entre els nuclis de dues galàxies en col·lisió. Els astrònoms no saben ben bé com explicar l’origen i estructura d’aquest objecte, però la resposta ha de ser extraordinària, diuen els científics.

Aquesta estructura , amb una estructura morfológica singular pot proporcionar nous coneixements respecte la formació de supercúmuls estel·lars, el creixement impulsat per la fusió de les galàxies i la dinámica dels gasos en el procés de fusió, s’observa poques vegades en dues galàxies gegants el·líptiques.

“Ens va sorprendre trovar aquest impressionant morfología, que ha de tenir poca edat” (probablement uns 10 milions d’anys, que representa una fracció del temps que es preñen les galàxies perquè es fusionin), ha comentat en Grant Tremblay, membre de l’European Observatory de Garching. “Hem sabut durant molt de temps, que els ‘comptes d’un collaret’ és un fenomen que s’observa en els braços de les galàxies espirals i en els ponts de les marees entre les galàxies en interacció. Tanmateix, aquest particular supercúmul mai s’havia vist abans en la fusió de galàxies el·líptiques gegants”, també ha comentat, “Tenim dos monstres jugant a l’estira i arronsa amb un collaret, amb un destí final que és una qüestió interessant en el context de la formació dels supercúmuls estel·lars i el creixement impulsat per la fusió del component estel·lar d’una galaxia”.

Com un collaret de perles, aquests joves i blaus “cúmuls de súper estrelles”, s’espaien uniformement al llarg de la cadena en unes separacions d’uns 3.000 anys llum un de l’altre. El parell de galàxies el·líptiques on està incrustat a l’interior s’anomenen SDSS J1531+3414. La poderosa gravetat del cúmul distorsiona la imatge de les galàxies situades al fons formant unes ratlles blaves en formes d’arcs, que donen la il·lusió òptica d’estar dins de l’agrupació.

hs-2014-26-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari