WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 16:51:32' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant la pirotècnia de NGC 4258 (M 106).

Una galaxia situada proximada emtna 23 milions d’anys llum de nosaltres, sembla estar en un constant Castell de focs artificials. Aquests però, no están esan fets de paper, pols i focs, ja que aquest gegantí espectacle de llum galáctica, es tracta d’un enorme forat negre, ones de xoc i vastes reserves de gas.

Aquest espectacle de focs artificials galàctics està tenint lloc a NGC 4258 (coneguda també com M 106) una galaxia espiral com la Via Làctia. Aquesta galaxia és famosa, però, per una cosa que la nostra galaxia no té, dos braços espirals addicionals que brillen en raigs X, òptics i en senyals de ràdio. Aquestes característiques, o braços anòmals, no están alineats amb el pla de la galaxia, sinó que es creuen amb ell.

Els braços anòmals es veuen en aquesta nova imatge composta de NGC 4258, on els raigs X enregistrats per l’observatori de raigs X Chandra, ens motren en color blau, les dades de ràdio amb el Karl Jansky Very Large Array en color porpra, les dades òptiques amb el telescopi espacial Hubble, en colors groc i blau i les dades infraroges amb el telescopi espacial Spitzer en color vermell.

Aquesta nova recerca d’aquests braços anòmals fets amb l’Spitzer ens mostra que les ones de xoc, similars als espetecs sònics dels avions supersònics, están escalfant grans quantitats de gas, equivalents a uns 10 milions de Sols. Que és el que genera aquestes ones de xoc ?. Els senyals de ràdio ens indiquen que el forat negre supermassiu situat en el centre de NGC 4258 están produint poderosos raigs de partícules d’alta energía. Els investigadors creuen que aquests raigs colpoegen el disc de la galaxia i generen onex de xoc. Aquestes ones de xoc, al seu torn, escalfen una part del gas (compost principalment per molècules d’hidrogen) a  milers de graus de temperatura. Com podem observar en aquesta imatge, aquest procés d’escalfament prové de la ubicació entre l’emissió d’hidrogen i de raigs X, causada pels xocs i els dolls d’on observem els senyals de ràdio.

La imatge de raigs X del Chandra ens mostra les enormes bombolles de gas calent situat a sobre i sota del pla de la galaxia. Aquestes bombolles indiquen la situación de la major part del gas que estaba originalment en el disc de la galaxia i que s’ha escalfat a milions de graus i ha estat expulsat cap a regions exteriors pels raigs  del forat negre.

m106.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari