WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-25 17:01:33' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Gemini ens mostra una font d’ones gravitacionals oculta.

La Teoria Genenral de la Relativitat d’Einstein, prediu que les masses accelerades emeten ones gravitacionals, o ondulacions en l’espai-temps. Tot i que les ones gravitacionals no s’han detectat directament, suposem que hi ha més d’un centenar de milions de fonts d’ones gravitacionals en la nostra galaxia. No obstant això, a partir d’avui sabem d’algunes d’aquestes fonts.

Un equip d’investigadors dirigits pel Dr. Mukremin Kilic, membre de la Universitat de Oklahoma i del Dr. Warren Brown, membre del Smithsonian Astrophysical Observatory, han identificat recentment amb el probablement millor detector d’ones gravitacional, el Gemini Multi-Object Spectrograph (GMOS), així com l’espectrògraf en el canal blau del telescopi MMT de 6,5 metres de diàmetre. L’objecte és conegut com WD 0931 +444, tot i que l’objecte va ser identificat l’any 1982 i llavors classificat com una nana blanca, amb una estrella companya nana marro M.

Aquestes noves dades del Gemini i del MMT, ens mostren que la nana blanca no es trova en el sistema binari amb la nana M. En el seu lloc, està orbitant una altre nana blanca visible cada 20 minuts. Gràcies a la gran superficie col·lectora dels telescopis Gemini i MMT, l’equip ha estat capaç d’obtenir l’espectroscòpia òptica d’alta qualitat d’aquest sistema cada 2 minuts i resoldre d’aquesta manera que el período orbital és de 20 minuts.

La separació orbital de les dues estrelles és només del 20 per cent de la mida del Sol. Aquests dos astres perdran el momento angular a través de la radiació d’ones gravitacionals en menys de 9 mil milions d’anys. En funció de l’angle d’inclinació (que actualmente és desconegut) el parell pot combinar aquest acostament d’una manera més rápida, en només alguns pocs milions d’anys.

El descobriment de la veritable naturalesa de WD 0931 +444, indicarà la presencia d’altres fonts d’ones gravitacionals que s’oculten a la nostra vista. Algunes d’aquestes fonts ocultes poden ser identificades a través de noves observacions com aquesta recerca. No obstant, la detecció directa d’ones gravitacionals s’haurà a la missió espacial Laser Interferometer Space Antenna, que será operativa a partir de l’any 2034.

fig111.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari