WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 08:49:35' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un esclat de raigs gamma tapat per la pols.

Per primera vegada, observacions fetes amb l’Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), han permès establir de forma directa quines són les proporcions del gas molecular i pols que es trova en una galaxia que aixopluga esclats de raigs gamma (GRB), aquestes explosions són les més gegantines que tenen lloc a l’univers. Sorpresos, els investigadors han comprovat que hi ha menus gas del esperat i proporcionalment, molta més pols, fent que alguns GRB semblin “GRBs foscos”. Aquesta recerca surt publicada a la revista Nature del 12 de juny de 2014 i és el primer treball científica de l’ALMA respecte als RGB, mostrant el potencial del conjunt d’antenes per ajudar a entendre com es comporten aquests objectes.

Els esclats de raigs gamma (Gamma-Ray Bursts) són explosions d’altíssima energía observades en llunyanes galàxies, el fenomen explosíu més brillant de l’univers. Els de més durada, duren un parell de segons i són coneguts com esclats de raigs gamma de llarga durada (LRGB) i s’associen a explosions de supernoves, potents detonacions que tenen lloc al final de la vida d’estrelles massives.

En qüestió de segons, un esclat típic pot alliberar tanta energía com la que produirà el Sol al llarg de deu mil milions d’anys. La propia explosió acostuma a estar seguida d’una emissió que va apagant-se poc a poc, coneguda com a reminiscencia (alterglow) que és creu tenen origen en les col·lisions entre el material expulsat i el gas circumdant.

En la imatge podem observar una representació artísitca de les observacions de l’ALMA del GRB 020819B.

 eso1418a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari