WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 23:59:26' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Identificada una nova sospitosa d’una enorme supernova.

Les supernoves són considerades sovint les explosions més impressionants, que marquen la vida de les estrelles massives. Si bé això és ben cert, no totes les supernoves es produeixen de la mateixa manera. Un categoría de supernova, anomenada tipus Ia, consisteix en l’explosió de nanes blanques, petites estrelles que es troben en una fase moribunda.

Els nous resultats del telescopi espacial Spitzer de la NASA, han mostrat un rar exemple d’aquest tipus d’explosió, on una estrella morta, “alimenta” una vella estrella com un zombi còsmic, el que va provocar l’explosió. Els resultats ajuden als investigadors a reconstruir com es produeixen aquests potents esdeveniments.

“Es com fer de detectiu”, ha comentat en Brian Williams, membre del Goddard Spce Flight Center i responsable de l’article publicar d’aquesta recerca. “Busquem pistes en les restes per esbrinar el que va pasar, tot i que no estàvem allà per veure-ho”.

Les supernoves són les fabriques del cosmos, produint els metalls pesants, com el ferro que conté la nostra sang. Les supernoves de tipus Ia, tendeixen a esclatar de manera constant i per tant s’han utilitzat durant dècades per ajudar als científics a estudiar la mida i expansió del nostre univers. Els investigadors comenten que aquests esdeveniments es produeixen quan les nanes blanques ( restes d’estrelles com el nostre Sol) esclaten.

L’evidència ha anat en augment en els últims 10 anys, on les supernoves van desencadenar la col·lisió de dues nanes blanques, amb una notable excepció. La supernova Kepler, anomenada així per l’astrònom Johannes Kepler, que va ser un dels testimonis l’any 1604, i que és creu va ser el resultat d’una sola nana blanca i una vella estrella gegant vermella. Els científics dedueixen això, degut al romanent de gas i pols enviat a l’espai per aquella estrella.

Noves observacions del Spitzer, han detectat ara un segon cas d’un romanent d’una supernova que s’assembla a la de Kepler. Anomenada N103B, va esclatar fa uns 1000 anys i està situada a uns 160.000 anys llum de nosaltres, en el Gran Núvol de Magallanes, una petita galaxia situada a prop de la Via Làctia.

“Es com el cosí gran de Kepler”, ha comentat en Williams. Aquesta, és d’una  mida més gran  que les restes de la supernova Kepler, també es trova dins d’un núvol de gas i pols i és creu que va explotar per tenir una estrella d’una mida més gran. La regió situada al voltant del romanent, és extraordinàriament densa”. A diferencia però, del romanent de Kepler, d’aquesta no es tenen registres històrics de l’explosió que van crear N103B.

sig14-014_inline.jpg

Sim voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari