WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 11:15:12' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un cúmul d’estrelles en el braç de Carina.

Aquesta acolorida imatge obtinguda recentment amb el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre de l’observatori de la Silla, a Xile, hi podem observar el cúmul estel·lar NGC 3590. Les estrelles brillen davant un impressionant paisatge de taques fosques de pols i enlluernades pels núvols de gas. Aquest petit encontré estel·lar mostra als astrònoms algunes Claus respecte com es formen i evolucionen aquestes estrelles, al temps que ens donen pistes respecte de l’estructura dels braços espirals de la nostra galaxia.

NGC 3590 és un petit cúmul obert que és trova a uns 7500 anys llum de la Terra, en la constel·lació de Carina. Està formada per dotzenes d’estrelles lleugerament lligades per la propia gravetat, amb una edat aproximada de 35 milions d’anys.

No es tracta només d’un cúmul bonic, ja que és molt útil pels astrònoms. Mitjançant l’estudi d’aquest cúmul tan particular (i d’altres propers), els astrònoms poden explorar les propietats del disc espiral de la nostra galaxia , la Via Làctia. NGC 3590 és trova en el segment individual més gran del braç espiral que podem observar des de la nostra posición de la nostra galaxia: l’espiral de Carina.

La Via Làctia conté múltiples braços espirals, llargs i corbats corrents de gas i estrelles que s’estenen des del centre galàctic. Aquests braços; dos de principals, amb un major nombre d’estrelles i dos de menors, menys poblats, s’anomenen depenent de les constel·lacións que en són més prominents. L’espiral de Carina, s’obsevra des de la Terra com un tros de cel densament poblat d’estrelles, dins del braç menor de Carina-Sagitari.

eso1416a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari