WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 00:54:43' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La vida és massa ràpida i furiosa en aquesta fugitiva galàxia.

La galaxia espiral ESO 137-001 s’assembla a una dent de lleó atrapada per una lleugera brisa de vent, en aquesta imatge enregistrada pel Telescopi Espacial Hubble.

La galaxia, situada en la part superior de la imatge forma part entre d’altres galàxies del cúmul de Norma, situat a més de 200 milions d’anys llum de distancia. El camí és aspre: el gas intergalàctic del cúmul de Norma és escás, però molt calent, ja que arriba a uns 80 milions de graus Celsius, brillant per aquesta circumstància en raigs X.

L’espiral s’obre camí a través del gas calent a altes velocitats, a prop de 2 milions de quilòmetres per hora, de manera que molt d’aquest gas és arrencat i expulsat. Els astrònoms anomenen a això, el “despullament de la pressió dinámica”. Les estrelles de la galaxia es mantenen intactes a causa de la força vinculant de la seva gravetat.

Filaments trencats de gas, similars a meduses blaves llueixen a ESO 137-001. La pressió ha expulsat el gas fora de la galaxia espiral en dirección a l’espai intergalàctic. Un cop allà, aquests filaments de gas han esclatat formant noves i joves estrelles massives, les quals envíen llum en tons blaus i ultraviolats.

Des de la perspectiva de formació estel·lar, ESO 137-001 sembla realment com s’esrtenen per l’espai les llavors d’una dent de lleó quan bufa el vent. El gas separat ajuda a formar estrelles. No obstant això, la galaxia està drenant el seu propi combustible de formació estel·lar, de manera que tindrà problemas per seguir aquest procés en un futur. Mitjançant l’estudi d’aquesta espiral fora de control, així com d’altres galàxies semblants, els astrònoms esperen obtener una millor comprensió de la formació i evolució estel·lar de les galàxies.

hs-2014-14-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari