Naixement d’estrelles a la nebulosa d’orió.

Us mostrem una nova imatge d’una regió de la nostra galàxia on neixen estrlles, concretament de la nebulosa d’Orió també coneguda com M-42, situada dins de la constel.·lació del mateix nom, visible al hemisferi nord durant les nits de tardor i hivern.

Els astrònoms sospiten que les ones de xoc d’una explosió d’una estrella massiva, succeïda fa uns 3 milions d’anys poden haver iniciat els processos d’aquests naixements.

Aquesta regió fotografiada pel Telescopi Infraroig Spitzer, s’anomena Barbard 30. Està situada a uns 1.300 anys llum de nosaltres, just al nord de l’estrella Lambda Orionis.

“Quan varem decidir estudiar aquesta regió, no era gaire coneguda, malgrat el fet que és troba en una regió interessant. El nostre propòsit era fer un estudi complert de les diferents propietats d’aquesta regió”, comentava el Dr. David Barrado Navascués del Laboratorio de Astrofísica Espacial y Física Funamental de Madrid (Espanya), encarregat de les observacions del Spitzer.

Ara sabem, gràcies al Sptizer que hi ha una gran població d’estrelles de baixa massa i nanes marrons (estrelles frustades).

Un núvol còsmic normalment fosc i obscur, és torna brillant i clar en una imatge infraroja del Spitzer. Les molècules orgàniques anomenades, hidrocarburs aromàtiques policíclics (PAHs) és poden veure en coloració verdosa. Aquestes molècules és formen en qualsevol moment i estan basades en el carboni. A la Terra, les podem trobar des de el tub d’escapament d’un automòbil, als motors d’un avió. També cobreixen amb les seves restes,  les carns rostides les reixetes d’una graella.

Els tons de color taronja-vermellós,  observats en el núvol son les partícules de pols escalfades per les mateixes estrelles. Els punts més vermells, són estrelles molt joves incrustades dins de la nebulosa de gas i pols còsmica. Les zones amb color blau fosc, corresponen a estrelles de fons de la nostra galàxia.

barnard-30.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Desembre 30, 2007 3:28 pm

    […] 21 Maig 2007. Naixement d’estrelles a la nebulosa d’Orió.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently