WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 16:52:07' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Herchel detecta argó actiu en la Nebulosa del Cranc.

Utilitzant l’Observatori Espacial Herchel de l’ESA, un equip d’astrònoms ha trobat la primera evidencia d’una molécula de gas noble a l’espai. Un compost d’argó, es va detectar en els filaments gasosos de la Nebulosa del Cranc, una de les restes de supernova més famoses de la nostra galaxia. Mentre que l’argó és un producte format a partir de les explosions de supernoves, la formació i supervivencia de molècules formades a partir d’argó en un ambient tan dur, com el romanent d’una supernova ha estat una sorpresa.

Igual que un grup de persones, la taula periòdica dels elements químics té la seva part on els jugadors poden formar un equip, o estar d’una manera individual. Alguns elements químics tendeixen a reaccionar més fàcilment amb altres espècies, formant molècules i d’altres compostos, altres gairebé mai preñen part en les reaccions químiques i es troben normalment aïllades. Els elements “inerts”per Excel·lència són els gasos nobles: neó, argó, criptó, xenó i radó.

El nom d’un d’ells, argó, prové de la paraula grega repós, per tal d’emfatitzar la seva naturalesa altament inert. Però els gasos nobles no són totalment inactius. Si bé en un primer momento els científics dubtaven que els compostos químics podrien fins i tot contenir gasos nobles, diverses d’aquestes espècies són ara conegudes i han estat àmpliament estudiades en laboratori.

Les coses són més complexes a l’espai. Durant dècades, els astrònoms han detectat àtoms i ions de gasos nobles en una varietat d’ambients còsmics, que van des del Sistema Solar a les atmosferes d’estrelles o de denses nebuloses situades en el medi difús interestel·lar. La recerca de compostos de gas noble no havia tingut èxit fins ara, el que suggeria que aquests elements gairebé inerts podien tenir dificultats per reaccionar amb altres espècies a l’espai.

Una nova recerca, dirigida per Michael Barlow, membre de la University College de Londres, ha trobat la primera evidencia d’un compost d’aquest tipus a l’espai.

L’equip d’astrònoms ha detectat l’emissió d’hidrur d’argó (ArH+) un ió molecular que conté l’argó com a gas noble, situat a la Nebulosa del Cranc. Un tenue i filamentos núvol de gas i pols, romanent d’una explosió de supernova que va ser observada per astrònoms xinesos l’any 1054.

La imatge es basa en les dades obtingudes amb l’instrument PACS, situat a bord del Herchel, en una longitud de 70 microns. En aquestes longituds d’ona, els astrònoms poden detectar la brillantor de la pols present en la nebulosa.

A sota de la imatge, es mostra un espectre en llum d’infraroig llunyà de la Nebulosa del Cranc. L’espectre va ser pres amb l’instrument SPIRE situat també en el Herchel, amb un rang que va dels 450 GHz (que correspon a una longitud d’ona d’uns 660 micres) a 1.400 GHz (corresponents a una longitud de 200 micres).

L’espectre que va ser pres originalment per estudiar el contingut de la pols del romanent de la supernova, va provocar el descobriment fortuït del primer compost a base de gas noble que es trova a l’espai: hidrur d’argó (ArH+).

herschel_crab_spectrum_625.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari