El Hubble descobreix un anell de matèria fosca.

Un equip d’astrònoms utilitzant el Telescopi Espacial Hubble, han trobat una evidència de l’existència de la matèria fosca, present en forma d’una anell gegantí al voltant d’un grup de galàxies.

Aquesta descoberta, que és el primer registre observat de la distribució de la matèria fosca, serà publicat amb tot detalls en l’edició del mes de juny del Astrophysical Journal.

Aquesta regió galàctica s’anomena ZwCI0024+1652, està localitzada a uns 5.000 milions d’anys llum de nosaltres. L’anell de matèria fosca fa uns 2,6 milions d’anys llum de diàmetre i és va observar inesperadament mentre és buscava algun rastre d’aquest material en altres indrets d’aquesta mateixa regió.

Els astrònoms ja fa temps sospiten que hi ha una matèria invisible que manté units gravitacionalment les regions extenses de galàxies, encara que de fet mai s’ha observat la partícula elemental responsable d’aquesta matèria.

“Aquesta és la primera vegada que hem detectat matèria fosca, en una estructura única on resideixen gas i galàxies” comentava en James Lee del Johns Hopkins University.

Durant l’anàlisi de la informació de la matèria fosca, el que han observat és la llum dels objectes massius d’aquesta regió és distorsiona, com les ones en una bassa d’aigua. Tenim la gran sort, que aquesta col·lisió és produeix entre galàxies i la Terra en una visió directa i recta.

Aquest anell és formà, segons les simulacions informàtiques, quan els grups de galàxies col·lidien, i la matèria fosca cau cap al centre d’aquesta regió, una vegada arribada allà rebota i retorna cap enfora. Mentre és dirigiex cap enfora, la gravetat mútua ho alenteix retrocedint cap enere, d’aquesta manera la matèria fosca s’acumula en una forma d’anell.

En aquesta imatge, s’ha superposat l’estructura de l’anell de matèria fosca, amb una imatge d’aquesta mateixa regió feta pel Telescopi Espacial Hubble.

anell-de-materia-fosca.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 22, 2007 11:36 am

    […] 18 Maig 2007. El Hubble descobreix un anell de matèria fosca.  […]

Deixa un comentari