Que l’hi passarà al Sol quan la nostra galàxia desapareix-hi.

Els astrònoms tenen força clar que tots els objectes de l’univers s’allunyen uns dels altres, com a conseqüència de l’expansió de l’univers. Hi ha una excepció notable, la gran galàxia d’Andròmeda coneguda també com M-31, que s’acosta a la nostra galàxia, la Via Làctia a uns 120 quilòmetres per segon. D’aquesta manera, en el transcurs dels propers dos mil milions d’anys, aquestes dues galàxies començaran el lent procés de col·lisió, amb un previsible final de fusió d’ambdues estructures.

Amb aquestes perspectives, ens podríem preguntar, que l’hi succeirà al Sol i la resta del Sistema Solar.

Els astrònoms T.J. Cox, i Abraham Loeb del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, han donat a conèixer l’estudi titulat, “La col·lisió entre la Via Làctia i Andromeda”. En aquest article descriuen la seva simulació sobre aquesta col·lisió massiva i pressuposen alguns destins possibles per al nostre Sistema Solar.

La Via Làctia i Andròmeda juntament amb 40 petits companys galàctics, formen l’anomenat Grup Local de Galàxies. Mentre que la majoria de galàxies s’allunyen entre si, degut a l’expansió de l’univers, el Grup Local de Galàxies s’uneix gravitacionalment i sembla ser que continuarà interaccionant per un període de temps important.

Quan el nostre Sol, va nèixer fa uns 4700 milions d’anys, la separació de les dues galàxies era d’uns 4,2 milions d’anys, que hores d’ara és de tan sols 2,6 milions d’anys llum, això indica una clara col·lisió. Aquest encontre però, no sera frontal si no que serà una de les galàxies que toparà contra l’altre.

El primer contacte intergalàctic ocorrerà en menys de 2000 milions d’anys. Durant aquella interacció, hi haurà un 12% de possibilitats de que el Sistema Solar surti expulsat del disc de la Via Làctia, orbitant d’aquesta manera fora de la mateixa galàxia.

Encara hi ha una possibilitat més petita, un 3% de que el Sistema Solar pugui “saltar” de la Via Làctia i ajuntar-se amb la galàxia d’Andròmeda.

andromedargb12ssmall.jpg

Fotografia d’en Robert Gendler. Si voleu més informació, pulseu aquest enllaç.

2 Comentaris fins ara

  1. carles Maig 31, 2007 12:47 pm

    La foto és ben maca i l’explicació teòricament molt interessant,de fet ja ens ho explicaran els que hi siguin, si en queden.

  2. » INDEX. Novembre 26, 2007 8:08 pm

    […] 17 Maig 2007. Que l’hi passarà al Sol, quan la nostra galàxia desapareix-hi.  […]

Deixa un comentari