Un fòssil galàctic.

Els astrofísics creuen que l’univers té una edat d’uns 13.700 milions d’anys. Això és bastant sorprenent tenint en comte que els astrònoms han trobat estrelles amb una antiguitat de 13.200 milions d’anys. És a dir, que és varen formar poc després del mateix origen de l’univers, o Big Bang.

L’estrella en qüestió , ELL 1523-0901, va ser descoberta pel VLT de l’Observatori Europeu del Sud. Els astrònoms van saber de seguida que aquella estrella era molt vella, però la tècnica per datar-la acuradament era força difícil. El metòde és similar a la datació del radiocarboni, on els arqueòlegs utilitzen petites quantitats d’isòtops de carboni per mesurar l’edat de jaciments antics.

En aquesta situació, els astrònoms han utilitzat el VLT per mesurar l’abundor de diversos elements radioactius, com el tori i urani. Una vegada que l’estrella és va formar, els seus elements van començar a decaure sent substituïts per altres. Sabent l’índex d’aquesta decadència, podem mesurar l’abundor dels elements, és pot fixar l’edat d’aquesta estrella, en 13.200 milions d’anys.

Aquesta imatge, ens mostra els estudis cosmològics recents, on a partir del Big Bang ocorregut fa uns 13.700 milions d’anys, és situa l’estrella estudiada. l’astrònom Anna Frebel de la Universitat de Texas, membre també del Observatori Austin McDonald, ha deduït l’edat d’aquesta estrella comparant amb elements de referència, específicament: l’europi, osmi i també l’iridi, a través del espectrógraf UVES del Telescopi Kueyen, així com també del Very Large Telescope de l’ESO situats al Paranal, a Xile.

ell-1523-0901.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.