WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 15:01:55' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Tranquil·litat abans de la tempesta.

Aquesta bonica imatge ens mostra les galàxies NGC 799 (a sota) i NGC 800 (a dalt), situades en la constel·lació de Cetus (la Balena). Aquest parell de galàxies van ser observades per primera vegada per l’astrònom americà Lewis Swiff l’any 1885.
Situades a una distància d’uns 300 milions d’anys llum, ens mostren una visió “de front” que ens permet apreciar clarament les seves estructures. Com la nostra Via Làctia, aquestes dues galàxies espirals, amb llargs braços molt característics serpentejant la brillant protuberància central. En els braços espirals, hi ha cúmuls on s’estan formant nombroses estrelles joves i calentes de color blau ( en la imatge s’aprecien com a petits punts de color blau), mentre que l’estructura central, un gran nombre d’estrelles més velles, fredes i de color vermell, formen una compacta regió en forma esfèrica.
A primera vista, aquestes galàxies semblen iguals, però el secret està en els detalls. Més enllà de la diferència evident de la grandària, només NGC y799 disposa d’una estructura en forma de barra central, que s’estén des de la protuberància central, allargant-se fins els braços espirals. Es creu que les barres centrals, intensifiquen la formació estel·lar. L’any 2004, també és va observar una supernova a NGC 799, anomenada SN 2004dt.
Tot i semblar que les dues galàxies conviuen en una pau eterna, res més lluny d’això. Podríem estar sent testimonis d’una calma abans de la tempesta. No sabem quan succeirà, però quan estiguin prou a prop una de l’altra, interaccionaran durant alguns centenars de milions d’anys, degut a les seves pertorbacions gravitatòries. Algunes vegades, només són petites interaccions que causen distorsions, però altres vegades xoquen fusionant-se per formar una única galàxia d’una grandària més gran.
potw1332a1.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari