WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 15:07:13' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El Hubble observa les restes “fumejants” d’un esclat de raigs gamma.

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ha proporcionat la principal evidència d’una explosió de curta durada de raigs gamma, provocats per la fusió de dos petits objectes estel·lars de gran densitat: un parell d’estrelles de neutrons, o una estrella de neutrons amb un forat negre.
Aquesta prova va arribar a partir d’observacions del Hubble en llum d’infraroig proper, a partir d’una bola de foc produïda per alguna explosió estel·lar generant una gran quantitat de raigs gamma (GRB).
Una kilonova és un esdeveniment 1.000 vegades més brillant que una nova, causada per una erupció d’una nana blanca. Aquesta explosió estel·lar, és però només entre 1/10 i 1/100 de la brillantor d’una típica supernova , que implica l’auto-destrucció d’una estrella massiva.
Els esclats de raigs gamma són misterioses  “espurnes” d’intensa radiació d’alta energia que apareixen en direccions aleatòries a l’espai. Explosions de curta durada que en la majoria dels casos, de només pocs segons, però que de vegades generen febles resplendros en llum visible i infraroig proper, que són visibles durant diverses hores o dies.
Els resplendors han ajudat als astrònoms a determinar que els GRBs, es localitzen en galàxies llunyanes. La causa dels GRBs de curta durada, però, seguexi sent un misteri. La teoria més acceptada pels astrònoms, és que som testimonis de l’energia alliberada quan interaccionen dos objectes compactes.
Un equip d’investigadors dirigits per Nial Tanvir, membre de la Universitat de Leicester del Regne Unit, han utilitzat dades del Hubble per estudiar un recent esclat de curta durada en radiació d’infraroig proper. Les observacions van mostrar un resplendor que es va esvair d’una explosió d’una kilonova, proporcionant la “fumejant” evidència per la hipòtesi de la fusió.
“Aquesta observació ha resolt finalment el misteri de l’origen dels esclats de raigs gamma”, ha comentat en Tanvir. “Molts astrònoms, incloent el nostre grup, ja han proporcionat una gran quantitat d’evidències d’esclats de llarga durada de raigs gamma (aquells que duren més de dos segons), que és produeixen per col·lapse d’estrelles massives. Però només teniem la feble evidència circumstancial de curtes ràfegues produïdes per la fusió d’objectes massius. Aquest resultat ara sembla proporcionar la prova definitiva per confirmar aquest escenari”.
Els astrofísics han predit que els GRBs de curta durada és creen en un parell d’estrelles de neutrons molt denses, situades en un sistema binari en espiral molt proper. Aquest esdeveniment succeeis quan el sistema binari emet radiació gravitatòria, petites ondulacions en el teixit de l’espai-temps. L’energia dissipada per les ones fa que les ones dels dos objectes es formin al apropar-se. En els últims mil·lisegons, els dos objectes es fusionen, en una espiral de ma la mort, expulsant material altament radioactiu. Aquest material s’escalfa i s’expandeix emeten una espurna de llum. Aquesta poderosa explosió emet tanta llum visible i infraroja en un segon , com ho fa el Sol en varis anys. Una kilonova té una durada aproximada d’una setmana.
hs-2013-29-a-full_jpg1.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari