Les col·lisions de galàxies, indiquen on és troba el material desaparegut.

Les galàxies són estructures que creixen de la runa d’un “accident de trànsit galàctic”, aportant d’aquesta manera material addicional. Això és el que suggereixen si més no, les noves observacions astronòmiques.

Les galàxies en general, i la nostra Via Làctia en particular podrien contenir grans quantitats de gas invisible,  que superarien el material que formen actualment les estrelles, aquests magatzems de gas podrien representar segons alguns astrònoms, el material “desaparegut” necessari per completar el trencaclosques de l’estructura galàctica.

Els resultats del resplendor del Big Bang, suggereixen que la matèria fosca “misteriosa”, és aproximadament sis vegades més abundant que la matèria ordinaria que va començar a crear el univers primitiu. Aquesta proporció hauria de romandre sempre en la mateixa proporció, però les observacions de les estrelles, gas i pols de l’univers més proper, ens assenyala que només hi ha una quarta part del material “ordinari” o bariònic del que s’esperava.

Podria ser, que alguns d’aquells barions desapareguts, estarien lligats amb el gas ocult en les galàxies. Aquesta evidència prové de les observacions de les galàxies nanes. Aquestes galàxies, recullen el gas llançat per altres galàxies més grans, com la nostra.

Frederic Bournauld, del Commissariat à l’Energie Atomique (CEA) de París, va dirigir l’equip de recerca utilitzant els radiotelescopis del Very Large Array situat a Socorro, New Mexico (Estats Units). Aquest equip va mesurar la velocitat de rotació de galàxies nanes, properes a NGC 5291 situada a uns 200 milions d’anys llum de nosaltres. Això els va permetre calcular la massa d’aquestes galàxies, que giren més ràpidament del que ho farien per la seva pròpia gravetat.

En aquesta imatge podem apreciar les galàxies nanes en color rosat, que recullen el material galàctic en forma de gas de color blau, provinent de les galàxies més grans en color blanc. La imatge esta composta per diferents filtres, de tal manera que la llum vermella és llum ultraviolada, el color blanc és llum visible i el color blau correspon a les ones de radio.

ngc-5291.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Agost 18, 2007 5:15 pm

    […] 15 Maig 2007. Les col·lisions de galàxies, indiquen on és trobael material desaparegut.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.