Evidències de fluids i gel, a Acidalia Planitia.

La imatge PSP_001942_32310, ens mostra un cràter que te aproximadament 11 quilòmetres de diàmetre i que està situat en la regio d’Acidalia Planitia. Podem apreciar com a principals trets d’aquest cràter, els suggestius rastres de fluids i estructures glaçades de la seva superfície.

En la part inferior del cràter, que correspon al sud observem nombrosos esborrancs i canals sinuosos formats segurament per fluids. Aquests torrents semblen que s’originen a la mateixa alçada, suggerint que l’agent responsable està situat en un mateix nivell al voltant del cràter.

Les trajectóries dels torrents, indiquen la presència d’un gel subsuperficial relliscant en grans quantitats per les parets del cràter.

La suau topografia del cràter, amb uns 300 metres d’alçada, indica la suposada presència de gel sota de la superfície, barrejat amb roques i sorra. El gel hauria servit com a “lubrificant” per facilitar el flux de roques i terres, i com a conseqüència d’això el suavitza-me’n de les vores del cràter.

Les fissures concèntriques i radials al sòl del cràter, poden indicar una disminució del volum de gel, a acausa d’una pèrdua subterrània. Quantitats de pedres i sorra s’alineaven al llarg s’aquestes fissures, varen formar els polígons superficials, similars als observats en regions periglacials terrestres com els de l’Àntartida. Els formats a l’Àntartida són produïts per la nombrosa expansió i contracció del terra subsuperficials, així com per les oscil·lacions de temperatures estacionals.

Les depressions formades al embut del cràter, podrien ser una evidència del enfonsament i desglaç del gel, a més també podem observar petits cráters d’impacte meteòric.

psp_001942_2310.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 14, 2007 12:22 pm

    […] 14 Maig 2007. Evidències de fluids i gel, a Acidalia Planitia.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.