WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 15:17:00' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El vol d’un parell de galàxies en interacció.

Aquesta espectacular imatge enregistrada pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ens mostra el que sembla el perfil d’una au celestial, amagada dins d’unes estructures galàctiques molt properes entre si.
Aquest parell de galàxies en interacció s’anomenen Arp 142. El parell conté una galàxia espiral de formació estel·lar, NGC 2936 al costat d’una galàxia el·líptica, anomenada NGC 2937, just a sota a l’esquerra de la imatge.
Una vegada es trenca el disc pla de la galàxia espiral, les òrbites de les estrelles s’entrelliguen entre elles a causa de les interaccions amb una altre galàxia. Això distorsiona la galàxia espiral, així com el gas interestel·lar situat en els braços espirals.
El gas i la pols de les regions centrals de NGC 2936, és comprimeixen durant aquest encontre i al seu torn desencadenen la formació de noves estrelles. Aquestes regions de color blau, són ben visibles al llarg dels braços entortolligats. La pols vermellosa, situada a dins de la galàxia, és llançada a l’exterior fora del pla orbital de la galàxia, formant uns camins foscos que es retallen en contra de la brillant llum de les estrelles que estan en el nucli i disc de la galàxia.
La companya el·líptica NGC 2937, és com un petit bolet d’estrelles amb poca quantitat de gas i pols. Les estrelles d’aquesta galàxia, són majoritàriament velles, segons ens indica el seu color vermellós. No hi ha estrelles blaves que podrien confirmar la formació estel·lar.
Arp 142 es troba a uns 326 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació d’Hydra. És un membre del catàleg de galàxies peculiars observades per l’astrònom Halton C. Arp en la dècada dels anys 1960.
hs-2013-23-a-print.jpg
Si voleu més informació premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari