Els astrònoms interpreten el clima d’un planeta distant.

Certament les noticies del temps meteorològic acostumen a ser les més seguides per la radio, o televisió. És important conèixer amb detall, si plourà, farà fred o calor. Ara bé, si visquéssim al planeta HD 189733b, no ens caldria consultar aquestes dades, ja que en aquest planeta sempre fa calor, molta calor !. Al migdia del seu dia, poden arribar als 926º Celsius.

Com podem saber les  temperatures, d’un planeta que està tan distant ?. Només amb la informació que ens proporciona, el telescopi infraroig Spitzer.

Els astrónoms que treballan amb el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, han construït un mapa del temps climàtic de HD 189733b. Durant l’interval de 33 hores, és varen mesurar més de 250.000 dades que indicaven la brillantor d’aquest planeta. D’aquesta manera el mapa, no és res més que el reflexa de seves temperatures globals.

HD 189733b,  òrbita al voltan d’una estrella a una distància de només 4,8 milions de quilòmetres (recordeu que la Terra, està a uns 150 milions de quilòmetres del Sol), d’aquesta manera el planeta completa una òrbita sencera cada 2,2 dies. En termes de massa i dimensions, és un planeta una mica més gran que Júpiter. Aquesta proximitat a l’estrella, el situa en la categoria de planetes extrasolars de :”júpiter calent”.

Una sorpresa interessant, és que el punt més calent del planeta no mira directament a l’estrella. Aquesta regió està desplaçada uns 30 graus longitudinalment.

Els investigadors especulen que això pot ser degut , a que aquest clima tant extrem redistribueix la calor a través del planeta, deixant bosses de calor.

2007-0509hotjupiter.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 13, 2007 10:42 am

    […] 13 Maig 2007. Els astrònoms interpreten el clima d’un planeta extrasolar.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.