Un forat negre adormit enimg d’un caos estel·lar.

Fa gairebé una dècada, l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, va enregistrar dades del que semblava ser un forat negre devorant gas en una regió de la galàxia Escultor. Ara el Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), que observa en radiació X d’alta energia, ha intentat observar aquest forat negre adormit.
“Els nostres resultats suggereixen que el forat negre va estar actiu durant els últims 10 anys”, ha comentat en Bret Lehman, membre del Goddard Space Flight Center. “Les observacions periòdiques del Chandra i del NuSTAR. indiquen que el forat negre es desperta de nou. Si això passa, en els propers anys esperem observar-ho”.
El forat negre adormit, té uns 5 milions de vegades la massa del Sol. Es troba en el centre de la galàxia Escultor, també es coneguda com NGC 253. Està situada a uns 13 milions d’anys llum de la nostra galàxia, la Via Làctia i per tant és una de les més properes a nosaltres”.
La Via Làctia és molt més tranquil·la que la galàxia Escultor. Té menys estrelles joves i el seu forat negre és de 4 milions de masses solars, que també esta adormit.
“Els forats negres s’alimenten dels discos d’acreció del material situat al seu voltant. Quan es queden sense aquest combustible, romanen en estat latent” , ha comentat el coautor de la recerca, l’Ann Hornschemeier. “NGC 253 té la raresa que és un forat negre gegant adormit enmig d’una tremenda activitat de formació estel·lar al seu voltant”.
754743main_pia17244-43_946-710.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80