Un rar alineament d’estrelles permetrà observar possibles planetes.

L’estrella més propera al Sol, la nana vermella Pròxima Centauri, s’està situant en una curiosa conjunció entre dues estrelles situades a diferents distàncies. Aquesta alineació oferirà als astrònoms una oportunitat única de buscar planetes que orbiten a prop de Pròxima Centuari. A més, els astrònoms seran capaços de mesurar en precisió la massa de la nana vermella.
Les observacions fetes amb el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, s’han utilitzat per traçar la trajectòria de l’estrella a través del cel amb la suficient precisió per tal de predir dos “encontres tancats”. La nana vermella passarà gairebé al davant d’un fons d’estrelles de magnitud 20 el mes d’octubre de 2014 i una estrella de magnitud 19,5 el mes de febrer de 2016.
La curvatura de l’espai generat pel camp gravitatori de Pròxima Centauri, farà que la imatge de cada estrella és desplaci lleugerament de la seva posició real en el cel. La quantitat del desplaçament es podrà utilitzar per mesurar la massa de Pròxima Centauri; com més gran sigui el desplaçament, major la seva massa. Si Pròxima Centauri tingués un planeta, és podria detectar un segon canvi de posició a causa del camp gravitatori del mateix planeta.
Les estrelles és desplacen lleugerament de la seva posició aparent entre 0,5 i 1,5 mil·lisegons d’arc (un mil·lisegon d’arc, és l’angle angular d’una moneda situada a Honolulu, Hawaii i observada des de la ciutat de Nova York). El Hubble pot prendre mesures tan petites com 0,2 mil·lisegons d’arc.
hs-2013-22-a-print.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80