El Swift ens mostra un nou fenomen en estrelles de neutrons.

El Swift ens mostra un nou fenomen en una estrella de neutrons que en girar, de sobte és descelera, donant pistes que és poden utilitzar per comprendre aquests objectes extremadament densos.
Una estrella de neutrons és el nucli atapeït d’una estrella massiva que és va quedar sense combustible, és va enfonsar pel seu propi pes i va explotar com una supernova. Una estrella de neutrons pot girar tan ràpid com 43.000 vegades per minut i disposen d’un camp magnètic d’un bilió de vegades més potent que el de la Terra. La matèria és tan densa que una cullerada pesaria al voltant de mil milions de tones a la Terra.
Aquesta estrella de neutrons anomenada 1E 2259+586, està situada a uns 10.000 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Cassiopeia. És una de les prop de dues dotzenes d’estrelles de neutrons anomenades magnetars, que tenen camps magnètics molt potents i que en ocasions produeixen explosions d’alta energia o polsos.
Les observacions dels polsos de raigs X de 1E 2259+586 entre els mesos de juliol de 2011 i abril de 2012, indiquen que la rotació del magnetar s’estava descelerant gradualment un cop cada set segons, o vuit revolucions per minut. El dia 28 d’abril de 2012, va mostrar que les dades de velocitat de rotació havien disminuït bruscament en 2,2 milionèsimes de segon i el magnestar s’estava descelerant a un ritme més ràpid.
751995main_ctb109_large.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.