La supernova SN 2006gy.

L’observatori de Raigs X Chandra de la NASA, podria haver observat un nou tipus de supernova, o potser només una supernova inusualment brillant. En qualsevol cas, l’explosió de SN 2006gy sembla ser la més brillant de les observades fins ara, amb una brillantor 100 vegades superior a una explosió típica.

L’equip que va descobrir la SN 2006gy, creu que la massa original d’aquesta estrella, era unes 150 vegades superior al nostre Sol; aquestes masses només les disposen les estrelles que és varen formar després del Big Bang.

Les observacions del Chandra, en ajudat a distingir aquesta supernova com les restes d’una estrella massiva, i no del tipus 1A associades a les explosions de les nanes blanques.

L’explosió d’una supernova, ocorre quan una estrella massiva consumeix el seu combustible, perd la pressió exterior i és col·lapsa cap endins, sota la seva pròpia gravetat. Però en el cas de la SN 2006gy, el procés sembla ser diferent. El nucli de l’estrella precursora, al tenir tanta massa hauria produït gran quantitat de raigs gamma. L’energia d’aquesta radiació, és converteix en partícules i parells d’antipartícules, i uns restes d’energia. Sense aquesta energia, l’estrella és col·lapsa per la seva pròpia gravetat, explosionant com a supernova.

Tot i que SN 2006gy, és la supernova més brillant de les que hem estudiat, cal tenir present que ho fa dins de la galàxia NGC 1260, que està situada a uns 240 milions d’anys llum de la Via Làctia, i que per aquest motiu ens cal un potent telescopi per poder-la observar.

Per trobar una estrella de semblants característiques, tindrien que compar-la amb Eta Carinae, una estrella massiva situadaa només 7500 anys llum de nosaltres. El dia que exploti aquesta estrella, de segur que no ens caldrà cap telescopi per observar-la.

sn-2006gy.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 12, 2007 5:37 pm

    […] 11 Maig 2007. La supernova SN 2006gy.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.