Einstein tenia rao…….per ara.

Uns astrònoms han utilitzat el telescopi VLT (Very Large Telescope) de l’ESO, junta amb altres radiotelescopis de tot el món, per trobar i estudiar una rara parella d’estrelles formades per l’estrella de neutrons més massiva observada fins ara, orbitant a una estrella nana blanca. Aquest rar sistema binari ha permès posar a proba la teoria de la gravetat d’Einsteins (la relativitat general) d’una forma que era impossible fer-ho fins ara. Amb aquestes observacions, la teoria encaixa amb les previsions de la relativitat general.
L’observació d’aquesta parella d’estrelles, ens indica que és inusualment  massiva, ja que l’estrella de neutrons gira 25 vegades per segon sobre si mateixa i alhora està orbitada per una nana blanca que triga dues hores i mitja en completar una translació. L’estrella de neutrons és un púlsar que emet ones de ràdio que poden ser enregistrades des de la Terra pels radiotelescopis. Al marge de l’interès per la mateixa parella, aquesta és un laboratori únic per posar a proba els límits de les teories físiques.
El púlsar anomenat PSR J0348+0432, són les restes d’una supernova. És dues vegades més massiva que el nostre Sol, amb només un diàmetre de 20 quilòmetres. La gravetat en la seva superfície és de més de 300.000 milions de vegades la de la Terra i en el seu nucli l’equivalent a la grandària d’un sucre de cafè, equival a mil milions de tones de pes. La seva companya, l’estrella nana blanca, és una mica menys exòtica: és el brillant nucli d’una estrella molt més lleugera que ha perdut la seva atmosfera i s’està refredant lentament.
La teoria de la relativitat general d’Einstein, ens indica que la gravetat com a conseqüència de la curvatura de l’espai-temps, creada per la presència de massa i energia, ha superat totes les probes des de que va ser publicada fa quasi bé 100 anys.
Els físics han previst altres teories de la gravetat que fan prediccions diferents a les que planteja la relativitat general. Per algunes d’aquestes alternatives, aquestes diferencies només és mostren en els camps gravitatoris extremadament potents que no podem observar en el nostre Sistema Solar. En termes de gravetat, PSR J0348+0432, és un objecte verdaderament extrem, fins i tot comparant-lo amb altres púlsars que s’han estudiat en probes d’alta precisió.
En aquest tipus de camps magnètics tant potents, els petits augments en la massa poden desenvolupar grans canvis a l’espai-temps d’aquests objectes. Fins ara, els astrònoms no sabien que podia passar en la presència d’estrelles de neutrons tant massives com PSR J0348+0432, per tant és tracta d’una oportunitat única per fer les probes en un camp científics inexplorat.
eso1319a.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari